Vår region 

Våra viner kommer från de allra sydligaste delarna av Frankrike, närmare bestämt från Roussillon. Roussillon ligger precis norr om Spanien vid Medelhavet och de södra delarna av vår region tillhör faktiskt det stolta Katalonien. Den lilla delen vi hämtar viner ifrån kallas för Côtes du Roussillon. 

1ef1331c-16e3-4617-890c-9630cb7f07ebjpg

Det bubblar i Côtes du Roussillon

Historiskt har det här franska området mest kännetecknats av kvantitet framför kvalitet. Men då var då och nu är nu. Nu bubblar området av kvalitetstänk och experimentlusta. Vissa säger att det här området är Frankrikes svar på Nya världen. Förmodligen kan det inte bli bättre! 

Roussillons kännetecken

Côtes du Roussillon kännetecknas främst av kraftfulla viner. Druvorna växer på slätten mellan bergskedjorna Pyrenéerna och Corbières. Vädret är varmt, vindarna är torra och titt som tätt smyger sig dimman in från Spanien. 

Våra producenter

Vi har hittills valt att jobba med två små producenter. Den ena är ett kooperativ i trakterna kring byn Laroque des Albéres. Den andra är en mindre vingård som ligger en knapp mil inåt landet från Medelhavet och som drivs av Jean-Baptiste Trilles. För tiotalet år sedan startade hans livs projekt. Med en ny vinmakarexamen på fickan, och med vinmakartraditionen i blodet, började han sin tillverka kvalitetsviner. Ett av vinerna som skapades är det välsmakande vinet Incanation. 

Tradition och nyskapande

Våra vinmakare är sinnebilden för de nya vindarna som blåser i detta område. De har valt att jobba med traditionella druvor för regionen så som Carignan, Grenache, Mourvèdre, Grenache Blanc och Macabeu. Samtidigt blandar de upp traditionen med nyskapande genom att även odla druvorna Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Chardonnay och Viognier.

3310da9f-02ae-4c8f-b587-42bba5f5d5a9jpg

Valda med omsorg

Vi gillar våra viner och vi gillar våra leverantörer. Vi har valt dem med omsorg, för att de står för det vi tycker är viktigt. För hantverk, tradition, nyskapande, stolthet och äkthet. De litar på är jorden, vinden, solen och vattnet - och inte minst sin kunskap som är den verkliga smaksättaren. Det ger dem, oss, och dig viner utan smakförändrande tillsatser.

Hoppas att även du kommer gilla innehållet!Vår Historia

Alla historier har en början och vår historia börjar på en höjdhoppningsmatta 1999. Det var första gången de sågs, Anders och Pär. Det var traditionsenlig inspark på ett universitet i Mellansverige och den här kvällen skulle vi dricka en hel del vin. Kvaliteten var sekundär, kvantiteten primär. I en annan del av landet packades det för flytt. Den unge och hungrige kocken Micael skulle minsann visa vad han gick för, nu väntade den kungliga huvudstaden och Restaurang Naglo.

Det har passerat många viner i glasen sedan dess, så för att inte bli alltför långrandiga snabbspolar vi bandet fram till en sommardag i slutet av sommaren 2015. Då flög vi över Europas kuster, på jakt efter fina stränder nära en större flygplats. Till vår hjälp hade vi inget traditionellt flygplan, nej istället använde vi oss av det virtuella verktyget Google Earth. Det var då vi hittade Roussillon!

verflygningPNG

Väl på plats fann vi genast kärleken. Kärleken till maten, vinet, havet, slätten och till bergen. Det var då tanken väcktes, att fler borde få ta del av allt denna fantastiska region har att erbjuda, och ur denna tanke föddes sedan Old Road & Friends.

Nu kör vi!

Under vintern 2018 tog det sedan fart. De tre kompisarna bokade åter nya flygbiljetter, för att åter flyga ner till Roussillion. Nu skulle ett antal vingårdar besökas och en vinmässa skulle utforskas. Efter middagen den första kvällen var det dags att kalkylera. Kalkylen gick knappast ihop sig, men vi var eniga: Sverige behövde fler småskaliga vinleverantörer!

Och på den vägen är det.

Nu återstår bara att även du skall få lära känna Roussillon och våra viner, och vet du vad det bästa är? Du hittar dem här:

https://www.systembolaget.se/sok-dryck/?searchquery=old%20road